DROOG
HOME   
UITGEVERIJ   
UTRECHT 
FONDS   
versie: 01 januari 2017 - beginpagina Droog


Bloemen van het kwaad

Facebook - Damens geraas en getier

26-11 | 27-11 | 28-11 | 29-11 |*| 05-12

Door Jaap van den Born, Paul Damen, Bart FM Droog en Jan Kal, 27 november 2016 / 5 december 2016

Samenstelling: Bart FM Droog




Facebook en de Bloemen van het kwaad

Op 26 november stelde Bart FM Droog op z'n Facebookpagina een vraag over dit werk: Omar Khayyam. Kwatrijnen. Vertaald door Willem de Mérode. "De Pauw", Culemborg, 1931. 108p.

Nu was Omar Khayyam een Perzisch dichter die rond 1100 leefde. Willem de Mérode was qua opleiding lagere schoolonderwijzer die, zover bekend, het oud-Perzisch niet machtig was.

Wat de vraag opriep: hoe deed hij dat, uit het oud-Perzisch vertalen? Het antwoord was helder: niet. Hij bewerkte bestaande vertalingen uit het Duits of Engels, die waarschijnlijk ook weer bewerkingen van eerdere vertalingen waren.

27 november 2016

Hoe het o0k zij, een dag later levert Jan Kal een bijdrage aan de discussie.



Iets later is Jan Kal iets opmerkelijks aan de 'vertaling' van Paul Damen opgevallen. Hij bericht daarover en prompt meldt Damen zich aan.

naar boven

28 november 2016

Een dag later geeft Droog aan Paul Damen weer de mogelijkheid om te reageren. Dit nadat Droog en Jaap van den Born het artikel Paul Damen, plagiaris en minkukel, geschreven door ene Peter (dd 21-07-2016) bespraken, waarin grote vraagtekens worden geplaatst bij Damens boek.



Iets later:



naar boven




Op dit punt wordt Paul Damen door Droog geblokkeerd. Een dag later krijgt hij weer toegang. En weer is het raak.

29 november 2016

naar boven


naar boven




Na nog wat gefoeter op Jaap van den Born en Bart FM Droog brengt Paul Damen onderstaande nog te berde, waarna hij voor de tweede keer geblokkeerd wordt.

naar boven

Paul Damen draait door



Na deze opmerking wordt hij andermaal geblokt.

naar boven

5 december 2016

Op 5 december omzeilt Paul Damen de blokkade en post onderstaande reactie op Droogs Facebookaccount:



Als Droog checkt hoe Damen het gelukt was de blokkade te omzeilen, ontdekt hij dat Damen een nieuw Facebookaccount heeft aangemaakt, met als frontfoto een via Google Streetview verkregen opname van Droogs woonhuis. Onderliggende boodschap: 'Ik weet waar je huis woont.'



Tsja.

naar boven


DROOG- tijdschrift voor diepgravende onderzoeks-journalistiek. Droog, onafhankelijk en ter zake. Over zaken uit heden en verleden die er toe doen of deden. Zaken die meer aandacht vragen dan in een artikel van een of twee papieren pagina’s gegeven kan worden. 

Steun ons op Facebook: Droog - Slow jounalism

Doneer! Hoe? Mail: droog@epibreren.com

| naar boven