DOSSIER DE CONTRABAS
HOME   
UITGEVERIJ   
UTRECHT 
FONDS   
versie: 27 juni 2017

HET BEDROG VAN CHRÉTIEN BREUKERS

'De Henk Krol van de poëzie' |
  Hoe? | En verder... |

Lot | Breukers' scheiding |  
       

 
Henk Krol, 2013.
Foto: Sebastiaan ter Burg. CC BY 2.0
  Chrétien Breukers
© Foto: NM/NPE


naar boven


'De Henk Krol van de poëzie'

In oktober 2014 werd Breukers op een boekpresentatie te Amsterdam1 gekscherend 'de Henk Krol van de poëzie' genoemd. Degene die dit zei, zal niet geweten hebben hoe treffend de vergelijking was.

Tweede Kamerlid Henk Krol, die beweert op te komen voor de belangen van de ouderen, ontdook jarenlang de betaling van pensioenpremie voor zijn personeel1a en maakte misbruik van subsidies. Breukers, die zichzelf 'groot poëzie-liefhebber' laat noemen, besteelt zijn dichters, vormgevers en drukkers, en maakt misbruik van subsidiegelden.

Over wat Henk Krol verder zoal gedaan heeft valt elders te lezen, bijvoor-beeld in het artikel 'Krol kreeg subsidie voor onuitgevoerd onderzoek' (NRC Handelsblad van 22 oktober 2014) – op deze pagina wordt aange-toond hoé Breukers te werk gaat.

naar boven


Hoe?

Chrétien Breukers (voluit: Christianus Theodorus Henricus Breukers, Nederweert 1965), dupeert al zeker sinds 2009 een toenemend aantal auteurs, (zaken)partners en-relaties, literaire organisaties en subsi-diënten. Ook heeft hij al herhaaldelijk gemeentelijke, provinciale en rijks-subsidies geïncasseerd, zonder de bijbehorende verplichtingen na te komen.

Aanwijzingen dat hij dit deed waren al medio 2012 in de Nederlandstalige poëziewereld bekend2, maar het duurde tot in september 2014 voor de volle omvang aan het licht kwam.3

Werkwijze

Het patroon bij zijn oplichtingspraktijken is dit: Chrétien Breukers belazert iemand. Zodra Breukers in de gaten krijgt dat hij daar niet mee wegkomt, verspreidt hij kwalijke verhalen over de betreffende persoon én zet zichzelf daarbij in de slachtofferrol. Mensen geloven hem, want hij kan heel goed liegen, en raken moreel verontwaardigd over wat Chrétien aangedaan of overkomen zou zijn. Pas later, als ze de verhalen van Breukers gaan checken, komen ze erachter wat werkelijk gebeurd is.
4

naar boven

Emotionele binding

Breukers zorgt ervoor dat mensen ook emotioneel aan hem gebonden raken. Waardoor velen zijn misstappen aanvankelijk met de mantel der liefde bedekken. Daarnaast doet C. er nog een schepje bovenop door zich bijvoorbeeld als trouwe vriend of loyaal uitgever te afficheren.

Verdachtmakingen en intimidatie

Ook iedereen die hem (in zijn ogen) tegengewerkt heeft krijgt te kampen met een stortvloed aan verdachtmakingen en insinuaties, zowel op www.decontrabas.com als op de diverse Facebookaccounts van Breukers.

Dit overkwam o.a. Huub Beurskens en Erik Spinoy
.5, 6 Zij hadden in 2009 als extern adviseur bij het Fonds voor de Letteren (nu: Nederlands Letterenfonds) adviezen uitgebracht over een werkbeursaanvraag van Breukers. Die aanvraag werd afgewezen. Breukers diende vervolgens bezwaar in met als motivatie dat hij in de voorgaande jaren zowel Beurskens als Spinoy herhaaldelijk had aangevallen (wat niet klopte), waardoor zij niet in staat zouden zijn objectief over zijn werk te oordelen. Dat bezwaar werd afgewezen.7 Daarmee was voor Breukers de zaak allerminst gesloten: vanaf mei 2009 publiceerde hij een stroom aan vreemde berichten over beiden, die zo heftig was/is dat deze berichtenbrij 'digitale stalking' genoemd kan worden.8, 9

Erik Spinoy: ' In 2010 heb ik het Fonds (in 2010) gewezen op het verband tussen mijn negatieve advies over Breukers' werkbeursaanvraag en de 'digitale stalking' waarop ik vervolgens werd getrakteerd. Het Fonds erkende dat dat verband er was, maar vroeg me om er niet op te reageren: '‘geheimhoudingsplicht'! Ze zouden intern overleggen over een passende reactie en me verder op de hoogte houden. Ik heb er nooit meer iets van vernomen. En ik ben ook nooit meer gevraagd om als adviseur op te treden.'

naar boven

Wat Beurskens en Spinoy overkwam werd door velen uit de literaire wereld opgemerkt10. En dat verklaart ook de angst die Breukers in de dichterswereld gezaaid heeft – want iedereen die zich uitspreekt over Breukers weet wat hem of haar te wachten staat.     

Ook werden auteurs uit het Contrabasfonds die bij hem met bezwaren aanklopten onthaald op dreigementen en intimidaties (als: het vernietigen van de boekvoorraad of de archieven; dreigen met aangifte doen wegens smaad; dreigen met rechtszaken of kort gedingen).11, 12

naar boven

Opmerkelijk

Opmerkelijk: het Fonds voor de Letteren/Letterenfonds subsidieerde het weblog De Contrabas in 2011 voor € 18.000,-. In dat jaar verschenen op het weblog tenminste vijf berichten met insinuaties over Spinoy13 en zes vreemde berichten over Beurskens14.  Omdat Spinoy en Beurskens gebonden waren aan een (hen door het Fonds opgelegde) geheimhoudingsplicht konden ze niet vertellen wat de voorgeschiedenis van de vreemde berichtgeving was.


Zie ook de verklaring van het Nederlands Letterenfonds hierover, op de Onder onopgehelderde omstandigheden-pagina.

naar boven



En verder...

Linked in

Op 14 november 2014, dus ruim tweeëneenhalf maand ná zijn royement als lid van het Utrechts Dichtersgilde, staat op Breukers' Linked in-pagina
[http://nl.linkedin.com/in/breukers]:

 
[Huidige functie]: Dichter. Utrechts Dichtersgilde
januari 2009 – heden (5 jaar 11 maanden).
Het Utrechts Dichtersgilde is opgericht door de eerste Utrechtse stadsdichter Ingmar Heytze en bestaat naast hem uit Ellen Deckwitz, Alexis de Roode, Ruben van Gogh en Chrétien Breukers.


In de week dat hij als lid geroyeerd werd wijzigde hij wél de informatie over zijn Gildemeesterschap op zijn Linked in-pagina. Maar ook daarbij zette hij de waarheid naar zijn hand: al in het voorjaar 2014 was hij 'gevraagd' op te stappen; op Linked in doet hij het voorkomen alsof hij in augustus 2014 zijn functie neerlegde.

Zie ook: Chrétien Breukers & Utrecht.

naar boven


Charmeoffensief

Tot september 2014 werd Chrétien Breukers vooral niét tijdens boek-presentaties, poëziemiddagen, - avonden en -manifestaties waargenomen.

Na de publicaties in De Volkskrant en het AD/UN, begin september 2014, duikt hij veelvuldig op. Er is één ding waar Breukers uiterst bedreven in is: het face-to-face voorliegen van mensen. Dat deed hij in het najaar van 2014 volop, doorheen het taalgebied. 15

Interviews

Eind 2014 gaf Breukers in het kader van dit charmeoffensief twee interviews af aan. In deze vraagggesprekken in het AD/UN16 en in De Utrecht Internet Courant (DUIC)17 legde hij de schuld voor het financiële gezwendel bij anderen. Het AD/UN verzuimde die anderen om een weerwoord te vragen; DUIC deed dat wel - maar eerst ná publicatie van het stuk 'Het jaar van Chrétien Breukers'.



Op dat weerwoord - van de samenstelller van dit Dossier - plaatste een "Dekker-Reijntjes, A" nieuwe verdachtmakingen.
Ogenblikkelijk herkenden betrokkenen in de uitlatingen en aan de stijl van dit personage Chrétien Breukers. Zoektochten op Google leverden geen enkele match op - waardoor met aan zekerheid grenzende waar-schijnlijkheid gesteld kan worden dat A. Dekker-Reijntjes één en dezelfde persoon is als Chrétien Breukers.

DUIC-hoofdredacteur Michaël Kroonbergs weigerde uitsluitsel te geven over de identiteit achter de "Dekker-Reijntjes, A"-reactie.18

naar boven



Lot


In maart 2015 brengt uitgeverij Marmer het boek Lot van Chrétien Breukers uit. In de voorjaarsfolder noemt de uitgeverij het boek 'een autobiografische roman'. Op het achterplat van het boek en op de website van de uitgeverij wordt het boek zo aangeprezen:

 
"Voor Breukers was 2014 een bewogen jaar, waarin bijna alles wat in een mensenleven kan gebeuren ook echt gebeurde. Daarop is maar een antwoord mogelijk: een boek. In de roman Lot vat Breukers zijn jaar in fictie.

Drie hoofdpersonen heeft het boek: de schrijver Chrétien Breukers, de boekhandelaarster Leonie Lieftinck en een naamloos blijvende vriend. Deze derde hoofdpersoon is gebaseerd op de in 2013 overleden Joris van Groningen. (...)

Lot is een existentialistische roman in de traditie van Jean-Paul Sartre, Albert Camus en vele andere Europese schrijvers uit de naoorlogse periode."
 

Lezers van het boek komen bedrogen uit: het boek is allesbehalve autobiografisch, in vrijwel niets wordt verwezen naar de 'gebeurtenissen' uit 2014 en geen van de personages in het boek ontstijgt de bordkartonstatus. Het werk 'een existentialistische roman in de traditie van Sartre, Camus en anderen' noemen is nogal een overstatement.

In het boek figureert 'een Grote Liefde' - de op 25-jarige leeftijd gestorven vriendin van het ik-personage Chrétien Breukers. Die vriendin is geënt op de circa 1988 op 25-jarige leeftijd gestorven vriendin Janine van Joris van Groningen (1962-2013).18a

Het enige echt autobiografische in de roman is een nauwelijks uitgewerkte beschrijving van een relatie die Breukers in 2013-2014 had met een medewerkster van boekhandel Lovink uit Lochem. Die zaak wordt in het boek Lieftinck genoemd, de medewerkster 'Leonie Lieftinck'19. Daarnaast geeft deze quote volgens welingelichte bronnen20 Breukers' opinie over vrouwen weer:

 
“Ik scheidde nooit, ik scheurde mij van mijn vrouwen af, iets wat ze me tot op de dag van vandaag kwalijk nemen, en terecht, al voel ik me op mijn beurt of in mijn geval helemaal niet schuldig. Hoe erg het ook klinkt”

Vrouwen, ze zijn mijn moeder. Ze zijn de vrouw die me dwingt en die doet alsof ze me niet dwingt. Ze zijn niet betrouwbaar.”
21
 

Over deze scheidingen of aan de daaraan gepaard gaande eerdere relaties wordt de lezer verder niet ingelicht.

naar boven



Nog meer scheiding

In juni 2015 publiceerde Chrétien Breukers het POD-boekje Boeken die ik twaalf jaar niet heb gezien uit in de Tzum-reeks van Uitgeverij Kleine Uil.

De uitgeverij beweert daarover: "Wat gebeurt er als een man, die net gescheiden is, tien bananendozen vol met boeken die twaalf jaar in opslag hebben gestaan tevoorschijn haalt?"22

Hiermee wordt gesuggereerd dat de verplaatsing van deze tien bananendozen (met prozawerken), een jaar eerder, in juni 2014, met de beëindiging van de relatie tussen Breukers en z'n partner, in mei 2014, te maken zou hebben. 

Niets is minder waar: Breukers moest die dozen op last van de verhuurder van een opslagruimte verplaatsen. Niet vanwege een scheiding (overigens: Breukers was nooit getrouwd, maar woonde samen), maar omdat hij langdurig de huur van de opslagruimte niet had betaald.

Zie voor het complete verhaal achter het bananendozenboek: 'De bananendozen van Breukers'-pagina.

naar boven


Noten

1 26 oktober 2014, Linnaeusboekhandel in Amsterdam
http://www.decontrabas.com/de_contrabas/2014/10/in-haar-nieuwe-bundel-tieten-oh-nee-titel-zei-ik-echt-tieten.html
1a Jeroen Trommelen. 'Krol ontdook voor tienduizenden euro's aan pensioenpremies'. De Volkskrant, 04-10-2013.
http://www.volkskrant.nl/dossier-henk-krol-verlaat-50plus/krol-ontdook-voor-tienduizenden-euros-aan-pensioenpremies~a3520996/
2 In de zomer van 2012 werd een klacht van een Vlaamse dichter over De Contrabas door de Vlaamse Auteursvereniging (VAV) doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging van Letterkundigen (VvL). Bron: ex-bestuurslid VAV, april 2013.
3 Diverse kranten:
Lidy Nicolasen. 'Ruzie in Utrechts Dichtersgilde om subsidiegeld'. De Volkskrant, 04-09-2014; Peter van de Vusse. 'Gildedichter in de ban. Chrétien Breukers geroyeerd na plegen van fraude'. AD/UN, 05-09-2014. Bart Lauret. 'Oud-meester maakt er financiële janboel van. Gilde, gemeente en drukkerijen willen geld zien'. AD/UN, 09-09-2014.
4 Conclusie uit correspondentie en gesprekken met tientallen door Breukers gedupeerden.
5 Huub Beurskens, mailcorrespondentie met de samensteller van dit Dossier, 2013-2014.
6 Erik Spinoy, mailcorrespondentie met de samensteller van dit Dossier, oktober-november 2014.
7 In mei 2009 ontving Breukers een afwijzing op zijn werkbeursaanvraag. Hij diende op 12 juni 2009 een bezwaarschrift in. Op 6 oktober 2009 verzond het Fonds aan Breukers de definitieve afwijzing. Referentie: B20091000071/JP.
8 Bart FM Droog. Onderzoek naar berichtgeving op www.decontrabas.com over Huub Beurskens, 2005-2014. November 2014. 61p. Ongepubliceerd. Op aanvraag verkrijgbaar.
9 Bart FM Droog. Onderzoek naar berichtgeving op www.decontrabas.com over Erik Spinoy, 2005-2014. November 2014. 45p. Ongepubliceerd. Op aanvraag verkrijgbaar.
10 Bijvoorbeeld:
F. Starik, in een reactie op De Contrabas, 30-03-2011: “Nu even afgezien van de gebruikelijke sneer naar Huub Beurskens (waar verdient die man dat toch allemaal aan?) (...)”
Joost Zwagerman, in een reactie op De Contrabas, 21-08-2012: “Ah. Huub Beurskens. Weer een target voor rancune-lijder Breukers.”
11 Sacha Blé, e-mail aan de samensteller van dit Dossier, 2013.
12 Dreigementen geuit door Breukers in diverse mails aan de samensteller van dit Dossier, 2012-2014.
13 Onderzoek naar berichtgeving op www.decontrabas.com over Erik Spinoy.
14 Onderzoek naar berichtgeving op www.decontrabas.com over Huub Beurskens.
15 Diverse berichten op www.decontrabas.com; september-december 2014.
o.a.:
Chretien Breukers. [Verslag] Presentatie de Fictiefabriek [Amsterdam], 08-09-2014.
Chretien Breukers. Verslag literaire avond te Amsterdam, 21-10-2014.
Chretien Breukers. Verslag poëziemiddag te Amsterdam, 26-10-2014 .
Chretien Breukers. Mededeling reis naar studio Radio KLARA, 30-10-2014.
Chretien Breukers. Verslag Kouwenaar-hommage te Amsterdam, 08-11-2014.
16 Jos van Sambeek. 'Het jaar van Chrétien Breukers'. AD/UN, 30-12-2014.
17 Robert Oosterbroek. 'Het jaar van Chrétien Breukers: "Met Gerrit Komrij heeft hij hetzelfde gedaan. Zwart maken tot aan zijn dood".' De Utrecht Internet Courant, 29-12-2014.
http://www.duic.nl/nieuws/het-jaar-van-chretien-breukers-met-gerrit-komrij-heeft-hij-hetzelfde-gedaan-zwart-maken-tot-aan-zijn-dood/
Op Breukers uitlating: '"Met Gerrit Komrij heeft hij [Bart FM Droog] hetzelfde gedaan. Zwart maken tot aan zijn dood" wordt nader ingegaan op deze aparte Dossier-pagina.
18 E-mail van Michaël Kroonbergs, 02-01-2015.
18a Chrétien Breukers. Naar een einde waar niemand ons bijstaat. De Contrabas, Utrecht, 2014. Blz. 22 en 24. Dit boekje bevat dagboekachtige notities van Breukers over Joris van Groningen, geschreven in de periode april 2013 - maart 2014.
19 De echte naam is bij de samensteller van dit Dossier bekend; uit privacy-overwegingen wordt deze hier niet vermeld.
20 Namen bij samensteller van dit Dossier bekend.
21 Chrétien Breukers. Lot. Marmer, [Baarn], [2014]. Blz. 112.

22 [NN]. Uitgeverij de Kleine Uil. Juni 2015.
http://www.kleineuil.nl/tzum/boeken-die-ik-12-jaar-niet-heb-gezien-details

naar boven


 

 

Samenstelling: Bart FM Droog,november 2014-maart 2015

naar boven